Късно в петък, от изявление на президента Румен Радев стана ясно, че на срещата на Европейския съвет е прието настояването на група държави, сред които и България, ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като “зелени” енергии.

Какво означава това?

На първо място, че настоящата криза на енергийните пазари в страните от ЕС показа, че призивите за забрана на ядрената енергия и въглищата са твърде прибързани.

С това решение се дава перспектива на област Враца (Vratsa) да продължи да развива ядрената си енергетика на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, а на нашата родина да защити проекти за енергия от природен газ.

Обективността изисква да се поздрави президентът Румен Радев, който не бързаше да козирува на европейските лидери, а защити националните ни интереси!

Ние, от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ категорично защитаваме разбирането, че докато не се намерят устойчиви решения на основния проблем как наистина евтината, екологично чиста енергия от ВЕИ да се съхранява, не можем да “задраскаме” нашите базови мощности.

Радвам се, че е прието предложението на България, Чехия, Полша, Унгария да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ и на пазара за системата за търговия с емисии, защото има обосновани подозрения за нередности, които водят до спекула на енергийните борси.

☑️6️⃣ За Президент❌ 31 За Парламент

Купуването и продаването на гласове е престъпление!