На национално ниво здравната система все още разполага с достатъчен капацитет с легла, но в някои области вече има затруднения, обясни здравният министър. Такива са областите Благоевград и Търговище.  Там заболяемостта е над 120  на 100 000, за изминалата седмица.

Поради тази причина министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призова да не се пътува до тези две области, ако не е наложително:

“Използвам възможноста да призова българските граждани да избягават пътувания в тези области,  ако нещо наложително не  го изисква.  Излишното пътуване до там би довело до разпространяване на болестта и сред другите области.”.

Приели сме  границите, които досега Европейския център за контрол на заболяванията ползва. До 20 заболяемост на 100 хил., от 20 до 60,  от 60 до 120 и над 120, обясни доц. Кунчев.  По-голямата част от България е в средната степен на заболяемост.

Три области – Видин, Ловеч и Плевен са със заболяемост под 20 на 100 000. 

Северозападна България, до известна степен Североизточна и Северна са по предпазени, каза още доц. Кунчев. По думите му,  през последните две седмици Плевен и Ловеч отчитат значителна по-ниска заболяемост.

Той представи и данни за епидемичната ситуацията в Европа и у нас. Въпреки сериозния ръст на заболяемостта в България, страната ни не сменя значително мястото си в Европа. Придвижили сме се само 2-3 места напред, обясни той. 

По думите му България е  на 22-ро място от 30 страни. На балканите страната ни е на 5-то място. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни поставя на 8-мо място в ЕС. Данните са на база статистиката за последните две седмици.

Процентът на по-младите хора, които дават положителен резултат за коронавирус у нас продължава много плавно да  нараства, каза още доц. Кунчев. Това обаче не се отрязава на броя на заболяемостта, на броя на приетите в болници и на броя на смъртните случаи, добави той.