Изследователи от Университета в Единбург са открили нов вид коронавирус във Великобритания, който вече се е разпространил в общо 10 държави, съобщава „Гардиън“, позовавайки се на шотландски учени.

Вариантът, наречен B1525, е идентифициран чрез секвениране на вирусни проби в Дания (35 случая), Великобритания (32), Нигерия (12), САЩ (7), Франция (5), Гана (4), Австралия (2), Канада (2), Йордания (2) и Испания (1).

Както отбелязва изданието, първото секвениране на генома на този тип вирус е проведено през декември от експерти във Великобритания и Нигерия, съобщава ТАСС.

Изследователите подчертават, че новият вариант се различава от доминиращия щам на Кент на коронавирус в Англия по мутацията E484K в протеиновия шип, който се наблюдава и при бразилския, южноафриканския и бристолския щамове на вируса.

На този фон експертите призоваха британските власти да увеличат броя на тестовете за коронавирус в онези райони на страната, където е идентифициран този вариант.

Миналата седмица главният медицински директор на Консултативната група за нови заплахи с респираторни вируси обяви откриването на нов щам на коронавирус в Югозападна Англия, Бристол, който е класифициран като “тревожна” мутация.

Експертите информираха и за идентифицирането на друг щам в Ливърпул, класифициран като „вариант за изследване“