Изтичащата днес първоначална забрана за всички полети от Китай, Южна Корея, Иран, Италия и Испания се удължава до 12 април, с изключение на тези, за които Гражданската въздухоплавателна авиация е издала разрешение.

Българската страна може да потърси алтернативни мерки, включително при необходимост допълнителни полети до Италия и Испания, за транспортирането на български граждани, които биха желали да се върнат в България. Всички пристигащи пътници /български граждани и чужденци/ от тези държави подлежат на 14-дневната карантина, се уточнява в заповедта.

Няма ограничения за товарни полети, включително поща, за изпълнението на държавни полети, хуманитарни полети и такива за оказване на спешна медицинска помощ, както и кацания по технически причини на въздухоплавателни средства на летища на територията на България, уточняват на сайта си от министерството на транспорта.

По отношение на железопътния транспорт – с продължаване на заповедта до 12 април са спрени всички международни влакове, извършващи трансграничните пътнически превози до и от съседните страни – Турция, Гърция, Сърбия и Румъния. Няма ограничения за железопътен товарен транспорт.