Има доказателства, че ранна мутация на новия коронавирус го е направила по-заразен и по този начин е повлияла на глобалната пандемията от COVID-19,

твърдят учени.

След появата си в Китай в края на 2019 г. SARS-CoV-2 е получил редица генетични изменения при разпространението сред хора.

Повечето от тях не дават отражение на самата болест, но според нови доказателства една конкретна мутация е довела до това вирусът да бъде по-заразен.

генерал агрохимикали

Тя носи името 614G и за първи път е открита в Източен Китай през януари и много бързо е станала водеща в Европа. Стигнала е дори до Ню Йорк.

За месеци именно този вариант на вируса е обхванал по-голямата част от света, измествайки останалите варианти без мутацията.

Вече няколко проучвания сочат, че именно тази промяна в генетичния код на коронавируса го е направила по-заразен за хора. До момента няма доказателства 614G да води до по-тежки симптоми на COVID-19 или да убива повече хора.

Въпреки това учените са категорични, че именно тази мутация е създала глобалната пандемия, в която се намираме в момента.

Повечето здравни специалисти са единодушни, че

дори без 614G вирусът щеше да се разпространи по света, но вероятно това щеше да стане значително по-бавно.

Според едно от проучванията от Великобритания местата, на които е открит този вариант на коронавируса, са имали по-бързо разрастващи се епидемии в сравнение с тези, в които е тръгнал оригиналният вирус от Ухан.

Учените коментират още, че

разликата в заразността на този вариант и останалите може да обясни защо дадени държави първоначално се справиха отлично с ограничаване на местните епидемии, докато сега са залети от втора вълна на заболяването.

Според различни изчисления вариантът 614G има с 20% по-голямо предимство при експоненциално нарастване на случаите.