Световната здравна организация остро критикува “неприемливо бавното” ваксиниране в Европа и заяви, че нарастването на коронавирусните инфекции в региона е “тревожно”.

„Ваксините представляват най-добрия начин за излизане от тази пандемия. Разпространението на тези ваксини обаче е неприемливо бавно“ и „удължава пандемията“, гласи изявление на директора на СЗО за Европа Ханс Клуге.

„Трябва да ускорим процеса чрез увеличаване на производството, намаляване на бариерите пред прилагането на ваксини и използване на всеки отделен флакон, който имаме на склад, сега“, добави той.

Организацията заяви, че вирусната ситуация в Европа е „по-тревожна, отколкото сме виждали от няколко месеца“.

Преди пет седмици седмичният брой на новите случаи в Европа спадна до под един милион, но “през миналата седмица се наблюдава нарастващо предаване на COVID-19 в повечето страни от европейския регион на СЗО, с 1,6 милиона нови случая”.

Общият брой на смъртните случаи в Европа “бързо се доближава до един милион, а общият брой на случаите ще надхвърли 45 милиона”, се казва в изявлението.

Европейският регион на СЗО обхваща 53 държави и територии и включва Русия и няколко централноазиатски държави.

СЗО предупреди, че бързото разпространение на вируса може да увеличи риска от нови варианти, което увеличава безпокойството.

“Вероятността за поява на нови варианти се увеличава със скоростта, с която вирусът се размножава и разпространява, така че ограничаването на предаването чрез основни действия за контрол на заболяването е от решаващо значение”, каза Дорит Ницан, регионален директор на СЗО за Европа при извънредни ситуации, цитиран от АФП.