Продължава тенденцията за трайно увеличаване на новите случаи на COVID-19 по света. Редица страни, сред които Франция, Русия, Италия и Швейцария регистрират рекорден брой новозаразени за денонощие от месец май насам. На този фон разработването на подходяща ваксина се превръща в международна надпревара.

Резултатите от изследванията на руската ваксина „Спутник V”, показват, че препаратът е 100% ефективен. Данните са публикувани в авторитетно британско научно списание. Отбелязва се, че всички доброволци са развили стабилен имунен отговор. Отчетеното ниво на антитела е 1,5 пъти по-високо в сравнение с това на преболедували инфекцията. Русия лицензира ваксината през август, на фона на международни критики, че това е станало без предоставяне на необходимата информация.

Междувременно от СЗО предупредиха отново за опасностите от национализъм по отношение на ваксината.

„Нито една ваксина няма да бъде масово предлагана преди регулаторните органи, правителствата и Световната здравна организация да се сигурни, че тези ваксини отговарят на минималните стандарти за ефикасност и безопасност”, заяви Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

От СЗО смятат за реалистично ваксина да бъде одобрена и пусната не преди средата на следващата година.

В същото време американски компании, разработващи ваксини срещу коронавируса, планират да се обърнат към властите в САЩ с молба да не се бързат със сертифицирането и регистрирането, докато не се докаже безопасността и ефикасността на ваксините. Сред компаниите, планиращи да направят това, са „Модерна”, „Пфайзер” и „Джонсън енд Джонсън”.