Учени откриха пряка връзка между високата смъртност от новия коронавирус и дефицита на витамин D.

Статистика от различни болници на няколко континента показала, че пациенти от страни с висока смъртност от COVID-19 – например Италия, Испания и Великобритания, са имали ниски нива на съдържание на витамина в тялото си в сравнение с пациенти от страни, по-слабо засегнати от пандемията.

Изследванията се основават на сравнение на средните нива на витамин D в кръвта при жители на двадесет европейски страни.

Те показват, че разликата в смъртността не се обяснява с качеството на здравната система, възрастовия състав на населението или обема на тестовте за коронавирус. Предполага се, че възпалителният процес се ускорява поради „цитокиновата буря“ – свръхреакция на имунната система към дразнител.

„Цитокинова буря” може да унищожи белите дробове, както и да провокира остър респираторен синдром и смърт при пациенти. Това е внезапен отговор на имунната система към дразнител като вируса, а не увреждане на белите дробове от самия вирус, което в повечето случаи може да причини смърт при пациенти с коронавирус.

Витамин D не само укрепва имунната система, но и я контролира, като не позволява тя да стане хиперактивна, което е опасно за организма.

Според изследването контролирането на нивата на витамин D при пациенти би намалило смъртността от коронавирус наполовина. Тази мярка не е подходяща за предотвратяване на инфекция, но може да бъде полезна, когато е необходимо да се намали рискът от усложнения и да се предотврати смърт при вече заразени пациенти.

Изследването помага на учените да намерят отговор на въпроса защо децата по-леко или изобщо не се разболяват от коронавирусната инфекция.

Малчуганите все още не са формирали напълно придобития имунитет, който при възрастни осигурява „втора линия на защита“ срещу патогени, но пък имунитетът на възрастните може да бъде опасен за организма.