Ще има промени със сигурност, на всички нива.

Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров в студиото на „Тази сутрин“.

По думите му „този, който си върши добре работата, може да бъде спокоен, а този, който не я върши – не трябва да бъде спокоен“.

Той отказа да коментира кой конкретно ще бъде подменен.

„Този въпрос няма да го решаваме по телевизията. Искам да запазя достойнството на всеки един“, каза
Кацаров.

С последната си заповед служебният здравен министър разпореди приоритетно да се ваксинират хората над 60-годишна възраст. Последваха критики от неговия предшественик Костадин Ангелов.

„Той е в предизборна кампания“, каза Кацаров относно това.

„Аз казах, че 20% от хората над 60 са ваксинирани до този момент. Всъщност процентът е около 16. От тази група всички останали са в риск. С втора доза са още по-малко – 5%“, каза Кацаров.

„За мен е важно да се ваксинират възрастните хора. Не отстъпвам и на сантиметър от това. Готов бях да отида до край и да кажа „само възрастните и никой друг“, коментира служебният здравен министър.

„Надявам се да се ваксинират повече възрастни. 80% от починалите са над 60 години. Ако искаме да намалим тези ужасяващи показатели на смъртността е от ключово значение тези хора да се ваксинират“, коментира Стойчо Кацаров.

„Щабът е закрит още средата на април, той не съществува. Не трябва да го има, той не е необходим“, каза служебният здравен министър.

По думите му Националният оперативен щаб е бил предназначен да дава пресконференции, както и да съобщава лошите новини, „които премиерът и здравният министър не искат да казват“.

Относно това как точно ще се управлява здравната криза у нас без НОЩ, Кацаров коментира, че вече има достатъчно инструменти за това и хората са поинформирани.

„Аз имам огромен екип от хора. Освен това получавам съвети отвсякъде. Има достатъчно експерти, достатъчно органи. Те имат отговорността“, каза Кацаров.

Според служебния здравен министър у нас няма достоверни данни, на базата на които да се прецени колко сме близо до колективен имунитет.

Кацаров е възложил на своите експерти да се проведе широкомащабно проучване, което да ориентира МЗ колко души са се срещнали с вируса.

Той добави още, че кризата не е приключила.

„Намаляването на броя на заразените се дължи на това, че времето е такова, хората са навън, а и премина последната вълна. Повечето експерти очакват, че без масово ваксиниране, есента ни очаква нова вълна. Не искам никого да плаша, но ако не се ваксинират хората, това е много вероятно“, каза Кацаров.

Той коментира още, че едва ли новооткритият вариант на коронавируса у нас ще „обърне картината“.

Кацаров допълни, че извънредната епидемична обстановка със сигурност ще бъде удължена.