Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за спешна употреба на коронавирусната ваксина, разработена от Pfizer и BioNTech.

Решението идва след натиск от Белия дом, уточнява АП.

Консултативният комитет на FDA за ваксини, съставен от независими научни експерти, лекари по инфекциозни болести и статистици, гласува

в полза на спешно разрешение за използването на ваксината за хора на 16 и повече години.

То бе одобрено със 17 гласа “за” срещу 4 “против”, като един член се въздържа.

След решението на агенцията ще стане възможно приоритетно здравните работници и обитателите на домовете за възрастни да започнат да получават първите дози в началото на следващата седмица.

Първоначалната пратка от 6,4 милиона дози ще напусне складовете в рамките на 24 часа след освобождаването им от агенцията, смятат федерални служители.

Около половината от тези дози ще бъдат изпратени в цялата страна, а другата половина ще бъде запазена за първите ваксинирани, за да получат втората си доза около три седмици по-късно.

Ваксината на “Пфайзър” е поставена вече е дадена на хора в Бахрейн и Великобритания, където е разрешена на 2 декември. Канада пък я одобри в сряда. А одобрението в Европа се очаква на 29-ти декември.

Експертите очакват “Модерна” да получи скоро разрешение за ваксината си, която използва същата технология като на “Пфайзър”.