За последното денонощие са изследвани  443 проби, от които само шест са положителни.

От тях 4  са настанени в болнични заведения.

С 0, 2 % е нараснал броят на регистрираните случаи на коронавирус в сравнение с предишния ден.

Новооткритите случаи са в областите:

София – 3, в Благоевград , в Пловдив, в Пазарджик по един.

Сред тях има и 17-годишно дете в Благоевград

За последното денонощие  установено и едно лице  – медицински персонал

с положителни проба за коронавирус – лекар от софийско лечебно заведение.

Регистрираните случаи на коронавирус у нас към 8:00 часа на 25 май са 2433 , от които   826 са оздравели, а 130  са починали.

За последните 24 часа са оздравели 22 души. От общо заразените с коронавирус  у нас 35% са оздравели.

Няма починали лица с потвърден коронавирус за последното денонощие, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димов. Средната възраст на починалите е 67, 2 години

Общо  235 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в болнични условия под лекарско наблюдение. От тях 20 се намират в интензивни отделения и клиники.

За първи път, откакто проследяваме епидемиологичната обстановка в страната по отношение на коронавируса, на седмична база, броят на излекуваните надвишава броя на новоконстатираните случаи.“, съобщи доц. Димов.

Най-засегната от коронавируса е възрастовата група между 50 и 59 години (21%), следва тази на 60  и 69 години (19%), 17 % е възрастовата група 40-49 години. Ако сложим една условна граница от 60 години, до 60-годишна възраст броят на констатираните случаи на коронавирус е 66% и над 60 години – 34%”, обясни още той.

От 9 март до 26 април  по данни на Националния статистически институт общата смъртност в страната

е съизмерима с тази от предходната година, като до този момент се наблюдава трипроцентно понижаване на общата смъртност за този период  в сравнение с 2019 година.

“Въпреки тези оптимистични данни за страната, това  все още не е устойчива тенденция и се надяваме да се превърне в такава чрез продължаване на  мерките, единствено доказали своята ефективност – физическа дистанция, лична хигиена и дезинфекционните мероприятия, които се извършват”, коментира още доц. Димов.