От седемнадесетте души, заразени с коронавирус, 16 са оздравели.

На територията на област Враца е останал само един, който все още не е изчистен от вируса.  Това сочат данни на РЗИ-Враца към 17-ти юни.

За последното денонощие за COVID-19 са тествани 14 души от  Център за настаняване от семеен тип за деца и/или младежи с увреждания в град Враца.

До момента във Врачанско са взети общо 1143 проби за изследване за коронавирус, от които 17 са положителни, 1 125 са отрицателни и се очаква резултат от една проба.

Под  домашна карантина в момента са 248 души в областта.

Припомняме и разпределението на установените случаи на коронавирус в областта по общини:

Враца – 6

Първият случай на коронавирус във Врачанско беше регистриран на 3-ти април, когато беше потвърдена положителна проба на 57-годишен мъж от квартал Бистрец, в областния град. По-късно бе установено, че и неговата 77-годишна майка е заразена.

На 19-ти май бяха регистрирани и първите случаи на COVID-19 при медицински служители в областта – лекар и медицинска сестра, работили в отделението за COVID във врачанската болница, където бяха настанени пациенти с коронавирус, приведени от дома  за възрастни хора в с. Гара Орешец, Видинско.

Другите две положителни проби за COVID-19 са на жители на град Враца.

Оряхово – 5

На 29.04.2020г. бяха потвърдени положителните проби за коронавирус на семейство от село Селановци – 58-годишна жена и 60-годишен мъж, работещи  в плевенското шивашко предприятие – „Мизия 96“ АД, в което имаше разпространение на вируса.

По-късно положителна проба за коронавирус даде и  дете, роднина на възрастното семейство.

На 8 юни  73-годишна жена от село Селановци е приета във Филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в МБАЛ „Св. Иван Рилски”, гр. Козлодуй, в неврологичното отделение с инсулт. След направени проби е установен положителен резултат на зараза с COVID-19. Възрастната жена е транспортирана за лечение в София и към момента се намира в добро състояние.

По-късно стана ясно, че и нейният съпруг е с  положителна проба за коронавирус. Той е под домашна карантина – 28 дни и медицинско наблюдение от ОПЛ. 

 

Бяла Слатина – 3

На 22-ри април стана ясно, че  61-годишен жител на град Бяла Слатина, който страда от онкологично заболяване  се е заразил с коронавирус, докато е бил на лечение в столичната “Свети Иван Рилски”.

На 28.04.2020 г. беше регистриран и случай на коронавирус в село Търнак – 33-годишен мъж, пристигнал  с полет от Нидерландия на 26.04.2020 г., на които бяха установени и други заразени пасажери.

В град Бяла Слатина бе установена и жена, жителка на града, с коронавирусна инфекция.

Мизия – 1

Става дума за служител на социална услуга в село Липница, чийто положителен резултат за коронавирус бе обявен на 6-ти май.

Криводол – 1

На 30-ти април стана ясно, че доброволка от БЧК Криводол е с потвърдена положителна проба за коронавирус.

Козлодуй – 1

Случаят е от 05.05.2020 г., когато бе установено, че санитарка от Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания (ЦНСТПЛФУ), с. Хърлец е положителна за коронавирус.

 

Към днешна дата (17-ти юни) няма регистрирани случаи на коронавирус в общините: Борован, Мездра, Роман, Хайредин.