За последните седмици отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за COVID-19.

„Благодарение на мерките в страната, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост и в Европа. Сравнени мерките в нашата страна са изключително либерални. Благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеваемост и смъртност сравнени с нивата в ЕС.”

Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Заболеваемостта, в сравнение с миналата седмица на база на 100 000 души население, е увеличена с 32 процента.  Смъртността е увеличена само с 4 процента, но тава което ние установихме за предишните протичания е, че тя следва увеличението с около 16 дни след пика на най-високата стойност на заболеваемост”, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„В болниците има повече от 15 процента увеличение в сравнените с миналата седмица. Интензивните структури все още не са толкова натоварени, но и там има такава зависимост като със смъртността”, посочи още той.