В склада на „Бул Био” в столицата пристигна първата пратка от 2 400 дози на ваксината на Moderna срещу COVID-19.

Тя ще бъде разпределена само към РЗИ-София,

обяви здравният министър.

Нова по-голяма пратка от 24 000 дози се очаква на 25 януари. От тях ще бъдат разпределени за РЗИ по страната.

„Хубавата новина е, че Европейската комисия сключи договор за допълнително количество ваксини на “Пфайзер”. Страната ни участва с близо 2,9 млн. ваксини. Вече имаме нужното спокойствие, че ще имаме достатъчно ваксини за цялото население. Има и около 4,6 млн. ваксини на “Астра Зенека”, така че сме осигурили ваксини за цялото българското население“, заяви пред журналисти проф. Костадин Ангелов.

Така ваксинационната кампания у нас продължава с 2 различни ваксини. Най-основното различие между тях е температурата, при която се съхраняват. Ваксината на Moderna се съхранява при минус 20 градуса, а на Pfizer – при минус 70.

До момента у нас са имунизирани 15 780 души.

„Втората фаза от ваксинирането ще започне от домовете за стари хора. Ако вървим с това темпо, нещата изглеждат изключително добре”, заяви проф. Ангелов.

„Обмисляме промяна на мерките, тя ще стане най-рано в началото на месец февруари. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, ще бъде практиката на обучаващите се в средното и висшето образование, които не могат да бъдат проведени в електронна среда“, съобщи проф. Ангелов.

Ще се провери каква е заболяемостта сред учителите, за да се прецени дали да започне частично присъствено обучение на учениците.