„Единственият сценарий, по който ще говорим днес е този, при който ще се възстановят учебните часове от 14 май. Останалите предположения са условни.

Безсмислено е да говорим, тъй като има много време до тогава.

Ще се наложи да преместим изпитите от 4 до 10 дни. Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и 1 юни, а не на 20 и 22 май.  Тоест да имаме 8-9 дни, в които да се приключи учебната година за дванадесетокласниците.“

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на извънреден брифинг.

Вероятно ще бъде предложено и отлагане на изпитите след седми клас за 13 и 15 юни. Изпитите след 4 и 10 клас на този етап няма да се отменят, но ще бъдат преместени на 29-ти и 30-ти май.

„Все още не сме достигнали пика на заразата. Вероятно във всички страни ще има преместване на приемните кампании във всички висши училища. Готови сме да издадем по-рано дипломите за 12 клас. Няма да имаме проблем с нормалното приключване на учебната година“, каза още Вълчев.

Със стартирането на обучението в електронна среда няма единна организация на обучение, както има при присъствената форма.Според образователния министър такава не може да бъде създадена при дистанционната форма на обучение в такъв кратък срок.

„Имахме различия в степента на достигнатия материал още преди карантината. Нямаме единно разпределение на темите в годината. Знаете, че имаше грипни ваканции в различните области. Проведохме разговори и общо взето знаем кой до къде е стигнал. Говорим за система от 700 000 ученици, над 60 000 педагози и близо 40 000 паралелки“, каза още Вълчев.

Министърът каза още, че отказвайки се от единната организация, няма да имаме и единно отучване след възстановяване на присъствените занятия.

„Факт е, че имаме проблем и без да сме в дистанционна форма на обучение с една част от учениците. Около 11 % от децата не учат електронно. За тях също се полагат усилия. С тези ученици работят медиатори и дори помощен персонал. Стартирала е доставката за предпазни облекла на медиаторите.

По думите му образователната система се справя до този момент.

„Дори децата в момента учат повече“, твърди Вълчев.

Министърът на образованието заключи, че е възможно някои раздели от учебниците да отпаднат от програмата.