Португалия въвежда задължителна 14-дневна карантина за гражданите, пристигащи с полети от България, считано от 00:00 часа на 1 април до 15 април, включително.

Те следва да се изолират в дома си или в друго място за настаняване, определено от санитарните власти в страната.

Сънародниците ни са задължени и да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета, съобщават от българското външно министерство.

Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на Португалия не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане. Както и досега, освободени от изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 са децата до 2-годишна възраст.

Остава в сила изискването всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или единствено с цел транзит, да попълнят формуляр. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролнопропускателните пунктове.

Въвеждането на допълнителните ограничения се дължи на преоценката на нивата на епидемични риск от страна на португалските власти.

Що се отнася до транзитното преминаване, от МВнР напомнят на българските граждани, че при такова се изисква задължителен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат за цялата територия на страната.

Чужди граждани без пребиваване в Португалия, които правят прекачване на летището, трябва да изчакат следващия си полет, без да напускат транзитна зона, в специално определено за целта помещение на летището.