Австрия, Чехия, Словения, България и Латвия призоваха лидерите на страните от ЕС възможно най-скоро да обсъдят огромните различия в разпределението на ваксините срещу COVID-19 в блока,

съобщават Франс прес и ДПА, позовавайки се на публикувано днес писмо.

В петък австрийският канцлер Себастиан Курц обвини някои държави от ЕС, без да ги назовава, че задкулисно са договаряли получаването на повече ваксини, отколкото би им се падало според числеността на населението и това е довело до несправедливо разпределение на ваксините между държавите от блока.

Високопоставен представител на ЕС, който потвърди получаването на писмото на петте държави, спомена предстоящото заседание на Европейски съвет на 25 и 26 март като възможно място за подобно обсъждане и заяви, че “координацията в борбата срещу пандемията е първа точка от дневния ред”.

Петте държави са изпратили писмото си до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В него лидерите изтъкват значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави-членки, големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто понастоящем представляват ваксините срещу COVID-19, съобщиха от правителствената информационна служба.

В писмото се припомнят заключенията, направени след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет на 21 януари, в които се посочва, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база на населението на страните членки.

Ако тази пропорционалност не се спазва, до лятото това би довело до огромни различия между държавите-членки, като някои биха могли да достигнат до колективен имунитет за няколко седмици,
докато други биха изостанали значително, се посочва в писмото.

Според премиера Бойко Борисов и другите четирима европейски лидери, подписали документа, трябва да се гарантира, че всички държави-членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от Европейската комисия за второто тримесечие на настоящата година.