На среща в Министерството на здравеопазването министър д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти актуалната епидемична обстановка в страната и необходимостта от въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, предвид увеличаващия се брой заразени с коронавирусната инфекция.

Представени бяха данни за 14-дневната заболеваемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с COVID-19.

Изнесена беше информация за броя направени PCR и антигенни тестове от началото на епидемията до 31 юли тази година.

Сред предложенията на специалистите за въвеждане на противоепидемични мерки бяха ограничаване на посещенията в нощните заведения, участието в обществени прояви и групови събирания.

Отчетен беше и рискът за повишаване на нивата на заболеваемостта след началото на учебната година, ако учениците и студентите се обучават в присъствена форма.

В изготвен от Националния център по заразни и паразитни болести доклад се посочва, че най-засегнати от новата вълна като численост ще бъдат младите и неваксинираните хора, но по-тежко се очаква заболяването да протича при възрастните и хронично болните.

„Ефективното управление на епидемията ще зависи от спазването на въведените противоепидемични мерки и от контрола по тяхното прилагане, в това число от засиления контрол по отношение на пристигащите от чужбина лица“, посочи директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.