25-те най-богати милиардери в света са спечелили 255 милиарда в периода от 23 март до 22 май, съобщават от Forbes.

Кои милиардери забогатяха най-много по време на пандемията?

Най-големият печеливш от пандемията е основателят на Facebook Марк Зукърбърг – богатството му се е увеличило със “скромните” 31.4 милиарда и общо става 86.5 милиарда долара. Акциите на Facebook са поскъпнали с цели 60% в периода на коронавирус кризата, изстрелвайки Зукърбърг до почетното четвърто място в списъка на най-богатите хора.

Основателят на гиганта Amazon Джеф Безос и лидер в класацията на най-богатите е увеличил състоянието си с 29.9 милиарда долара, като кумулативното му богатство вече се оценява на 146.9 милиарда долара. Популярността на онлайн платформите за търговия нарасна главоломно по време на пандемията, като осигури увеличение на стойността на акциите на Amazon ot 29% от март месец насам.

На трето място се нарежда основателят на Reliance Industries Limited Мукеш Амбани, който е увеличил богатството си с 20 милиарда от март досега. Към днешна дата, състоянието му възлиза на 52.7 милиарда долара, правейки го най-богатият човек в Азия.

Според Forbes, след пандемията общото богатство на 25-те най-състоятелни хора в света възлиза на 1.5 трилиона долара, или 16% от състоянието на всички милиардери по света.

Снимка: euronews.com