„Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Всичко това бе очаквано от нас, предвид широкото разпространение на британския вариант на вируса”.

Това заяви на редовния брифинг на НОЩ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Измина повече от година от пандемията. Остана ми един ярък спомен за това, как започна всичко – с една единствена лаборатория. Сега вече има над 100. Това е една огромна работа, която се свърши още в началото. Много критики имаше каква работа сме свършили  още в началото. Сега можем да видим каква пролет си спестихме миналата година, казвам го с огромно съжаление”, заяви ген. Мутафчийски.

58% е нарастване на заболеваемостта у нас. Поне от 14 дни се намираме в нарастване на случаите. В момента се намираме на нивото от 5 ноември.

Относно смъртността той подчерта, че

има стръмно нарастване на кривата, каквото не е забелязвано от септември месец. Тези данни са обезпокоителни, твърдят здравните власти.

„Има болници с изчерпани или полуизчерпани капацитети. Ситуацията е много сериозна и затова не сме давали оптимистични данни, че нещата вървят в правилна посока. Не, не вървят в правилна посока. При такова покачване на данните бързо ще се изчерпат медицинските ресурси”, подчерта той.

В момента още по-актуално е хората да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски, да избягват публичните места. Нещо, което силно прави впечатление – при предишните пикове имахме семейства, в които един или двама членове не са заразени, сега те вървят в пълен комплект, всички са заразени”, каза още Мутафчийски.

„Пациентите в болници се равняват на данните от октомври миналата година. Това е обезпокоително, но системата е подготвена. Ще посетя всички области, които имат проблем с леглата. Имаме достатъчно количества лични предпазни средства, „Ремдисивир”, заявили сме достатъчно количество за следващите месеци. Надбягването с вируса продължава в страната”, категоричен бе здравният министър.

„Всички стратегии в света дават резултат. Нека да дадем пример с Израел, с Англия. Ние дебатираме, на мен ми се налага всеки ден да водя професионални разговори с непрофесионалисти, да оборвам лъжи”, призова министърът.