Световната икономика е влязла в рецесия, която може да бъде голяма колкото тази през 2009 г., а дори и повече. Това обяви Кристалина Георгиева, ръководител на Международния валутен фонд, цитирана от Асошиейтед прес.

,,Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения. Това не само може да подкопае възстановяването, но и да разруши тъканта на нашите общества”, каза тя на пресконференция след телефонен разговор с представители на финансовите власти от 24-те страни от Международния валутен и финансов комитет към МВФ.

Георгиева посочи, че МВФ прогнозира възстановяване през 2021 г., но то ще бъде постигнато само ако страните успеят да сдържат коронавируса и да ограничат икономическите щети.

Кристалина Георгиева сподели, че 81 страни са поискали досега помощ от МВФ във връзка с кризата с COVID-19. Тя повтори, че организацията е готова да предостави целия си кредитен ресурс на стойност 1 трилион долара на страни, засегнати от вируса, предаде БТА.