Учени посочиха възможния причинител на алергичните реакции след поставяне на ваксината на “Пфайзер” и “Бионтех”, пише “Уолстрийт джърнъл”.

Възможно е това да бъде съставката полиетилен гликол или PEG за по-кратко, която се съдържа и във ваксината на “Модерна”.

До момента на територията на Съединените щати са докладвани шест случая на тежки алергични реакции от общо 272 001 поставени дози “Пфайзер”.

Поне още два случая са докладвани във Великобритания. При всички става въпрос за анафилактична реакция.

От “Пфайзер” вече обявиха, че ще наблюдават внимателно и ще изследват всички случаи на тежки алергични реакции.

Един от вероятните причинители на алергията е полиетилен гликолът. Той се използва за обвивка от мазнина на РНК-то във ваксината и предпазва материала, докато достигне клетките.

В миналото са регистрирани алергични реакции към полиетилен гликол, който се използва като съставна част и в много съвременни медикаменти. Алергичните реакции към него са изключителни редки и учени посочват, че е възможно ваксинираните да са реагирали към друга съставка.

Полиетилен гликолът се използва в козметичната индустрия, хранителната промишленост и в направата на лекарства.

Все още не е ясно дали това е причинителят на алергичните реакции. От Американската агенция по лекарствата съветват всеки, който в миналото си е имал тежка алергична реакция към някоя от съставките във ваксината на “Пфайзер” да не си я поставя.

Същото пише и на ръководството на самата ваксина.