Три са основните начини за установяване и проследяване на заболели от коранавирус. Това каза ген. Мутафчийски на  извънреден брифинг в Министерския съвет.

Първият и най-надежден е PCR тестът, който е и най-скъп. Изисква се апаратура и обучен персонал за него. Става по-бавно, но до момента той е единственият, който е най-точен. В България могат да се правят около 1000-1200 такива теста дневно.  Това са около 30 000 теста месечно. Като цени това е около 930 000 лева на месец.

Вторият начин е с флуоресцентен имунохроматографски метод. Резултатът става за около 5 минути. За тези тестове се взима същата проба, която се взима и за PCR тестът. Те дават възможност да се разпространяват масово и се предвижда да се правят около 20 000 дневно. Това са около 300 000 теста месечно, около 10 млн. лева.

На трето място са бързите тестове. Това се предвижда да бъде правено в широки граници – до 40 000 на ден, което е около 10 000 милиона на месец.

„И трите теста са важни“, каза ген. Мутафчийски.

Първият, защото той е с най-достоверни резултати,  вторият открива новозаболели и става много по-бързо. Третият вид ще се правят след втората половина на епидемията, защото ще покажат колко човека са придобили имунитет и могат да работят спокойно.

Тестовете ще се правят на рискови групи от работещи в момента. Във втория етап тестовете са доста по-евтини, но пък са по-масови.