Изплащат се допълнителните възнаграждения на медиците, борещи се с COVID-19. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в МС.

„Всички медицински и немедицински кадри, които са участвали в борбата с коронавируса ще получат чисто възнаграждение от 1000 лв. Парите ще бъдат преведени на 1700 души в 34 лечебни заведения. Това представлява 2,6 млн. лв. за лекарите и 3,4 млн лв. за работещите в РЗИ и други структури“, обяви здравният министър.

Ананиев обясни и какъв е критерият за разпределение на парите.

Когато в една болница има до 5 случая на коронавирус, тогава допълнително възнаграждение получават 40 души.

Когато има от 5 до 10 случая, възнаграждение получават 70 медици и

когато са над 10 заболелите, допълнителни средства получават 100 души.

 „Към 16:00 ч. вчера по нашата дарителска сметка са постъпили 3 262 000 млн лв., а по ДМС сметката – 186  360 лв.

Всички дарители са обявени на сайта на Министреството на здравеопазването. Всеки един лев е  признак на съпричастност“, каза министърът. 

Медицинският експертен съвет се обединява около становището, че приложените досега мерки, налагащи физическа и социална изолация, са наложителни. С течение на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при благоприятното й развитие олекотени. Диагнозата на инфекцията със SARS-Covirus 2 се основава PSR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се случи чрез комбинацията от наличните в лабораториите скринингови бързи, имунологични или антигенни тестове”. 

Това каза проф. Коста Костов, председател на Медицинския експертен съвет.

Според съвета, за постигане на по-добри резултати е наложително към предприетите сега мерки да бъдат предприети допълнителни мерки за различните категории лица – здрави, но високорискови – например медицински лица на първа линия.

Георги Монеков, професор по фармакология в МЕС, съобщи, че двата медикамента са именно тези, които дават добри резултати в лечението на вируса.

„Няма спор между МЕС и Оперативния щаб и те могат да седят на една маса. Вчера цял ден спорихме за тази ваксина за БЦЖ, и установихме че е напълно противопоказно да се слагат тези ваксини на възрастни хора по време на пандемия“, каза премиерът Бойко Борисов.

Той спомена също, че вчера отново се е тествал за коронавирус, защото чул, че иска удължаване на извънредното положение, понеже бил болен.

„Пълни глупости!“

Това е вторият път, в който премиерът се изследва. Той подчерта, че ще си заплати теста.

„Още сега отивам при професора и му давам пари“.

“Почти всички държави удължиха извънредните положения до април или средата на май, затова предложихме и ние по-дълъг срок. Ако Мутафчийски три дни подред каже, че болните намаляват, тогава рязко ще издърпаме мерките назад и ще въведен по-охлабени. Световната практика е, че изолацията трябва да продължи, и затова го правим. По тази точка нямаме никакъв спор с професорското тяло и неговия дух, всички сме на едно мнение. По темата тестове – абсолютно едно и също мнение – PCR е най-надежден. А когато се казва „няма ресурс“, не става въпрос, че нямаме пари, просто в света няма тестове“, уточни Борисов.