Изследователи в Гърция твърдят, че са близо до стартиране на молекулярен тест за откриване на COVID-19, който би могъл да предложи както по-евтина алтернатива на вносните комплекти, така и непрекъснат достъп до доставки, съобщава Ройтерс.

В момента Гърция използва диагностични комплекти, внесени от различни доставчици в чужбина. Потенциалният нов тест ще използва проби от назален тампон, посочиха двама изследователи и допълниха, че може да бъде на разположение “в близко бъдеще”.

И двамата изследователи поискаха анонимност заради чувствителността на проекта.

По принцип тестовете както за самия вирус, така и за откриване на антителата, които имунната система произвежда за борба с инфекцията Covid-19, стават все по-широко достъпни, но не са съвършени. Тестовете могат да дадат фалшиви положителни резултати, фалшиви отрицателни или дори объркващи двусмислени резултати.

Изследователите казаха, че тестът им има степен на точност над 90 процента. Изследователски центрове и поне два гръцки университета, финансирани с публични финанси, са включени в проекта, стартиран през февруари, заявиха те.

В интервю по-рано тази седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нарече изследването “отлична работа”.

“Няма да сме зависими от тестовете от чужбина и вярвам, че ще бъдем в състояние да направим някои значими съобщения относно изследванията на терапевтичните протоколи”, посочи Мицотакис пред радио “Скай”.

Гърция успя бързо да овладее коронавируса, като започна широки ограничителни мерки през март, регистрирайки досега по-малко от 4000 случая и по-малко от 200 смъртни случая.

Изследователите казаха, че те също са разработили тест с “повече от 90 процента точност”, който може да открие антитела срещу Covid-19 – сигнал, че някой се е заразил с вируса и е успял да се излекува.

Също така се провежда проучване на това как антитела могат да бъдат използвани при потенциално лечение, казаха те.