Изплащането на компенсации на работодателите по схемата 60/40 ще обхване секторите

търговия на дребно, сухопътен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, питейни заведения, прожектиране на филми, организиране на конгреси, артистична и творческа дейност.

Това обяви на брифинг в Министерски съвет социалният министър Деница Сачева.

За да получат компенсации, всички останали сектори трябва да декларират спад от 20% от приходите от продажби през март 2020-та спрямо март 2019 година. Процедурата ще е електронна и максимално бърза.

Ако работодател не изплати на служителя 40-те процента от осигурителния му доход, той трябва да върне 60-те.

Осигуровките се плащат от работодателя и работника. Схемата е абсолютно същата в Германия.

генерал агрохимикали

„Правим това, което правят и останалите държави в Европейския съюз“, каза министър Сачева.

Работодателят трябва да се замисли дали да освобождава служител с лека ръка, защото след месец служителят може да му потрябва, но той – обиден, или намерил си друга работа, може да не иска да се върне там, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Министърът на финансите каза също, че никой не е задължен да използва тази помощ от държвата. Но държавата от своя страна ще помогне на всеки, който заяви, че иска подкрепа.

„Няма ограничение до колко служители може да кандидатстват по схемата 60/40. Първоначалното кандидатстване ще е за месец и започва още утре. За тази мярка засега са необходими са 1,5 млрд. лева, които могат да бъдат осигурени с актуализация на бюджета. Ще дадем колкото е нужно, а ако кризата продължи да се развива, ще трябва да се вземат и по-радикални мерки“,

посочи Горанов.

Срокът за разглеждане на исканията е 7 дни. Още 5 дни след изтичането му фирмите ще получават и въпросните средства.