Националният оперативен щаб винаги е споделял философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко загинали, за да могат да достигнат достатъчен брой живи и здрави българи до намирането на ваксината. Ваксините вече са на пазара, вече се задават към България. Затова трябва бъдем още повече мотивирани да се  запазим здрави и колкото се може повече хора да бъдат  ваксинирани и да спрем тази агония – агония в икономиката, в училището, в здравните заведения, в психиката на хората. Това е единственият начин и призовавам всички български граждани да се ваксинират.

Призовавам всички колеги да бъдат компетентни, да се запознаят с ваксините, защото от всеки лекар се очаква да бъде последна инстанция и той да каже на своите пациенти “Да това е начинът, по който да се преодолее тази криза! Тези ваксини са надеждни!. ”  заяви ген. Мутафчийски по време на брифинга в министерство на здравеопазването.

По думите му лекарят трябва да определи подходящата за пациента ваксина според заболяванията му, ако има такива.

Основният призив на ген. Мутафчийски към медиците е “Да бъдат наистина достойни за очакванията на техните пациенти”.

Подготовката за имунизацията е в пълен ход, обясни главният държавен здравен инспектор Кунчев. Очакванията са на 23-и Европейската Комисия да одобри разпространението на първата ваксина. Информация за нейното действие и показания своевременно ще бъде предоставена на всички заинтересовани лица, обясни министър Ангелов.

Министерството на здравеопазването няма да убеждава българските граждани коя ваксина да си поставят. Ще създаде информационна среда, в която всеки лекар да получава информацията преди всички и да я предоставя на достъпен и разбираем език на своите пациенти.