Европейският съюз постигна договорка за заплащане от 15,5 евро (18,9 долара) за доза от коронавирусната ваксина, разработена от консорциум от Pfizer/BioNTech.

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на вътрешен документ на ЕС.

Според него цената по договора за доставка на 300 милиона дози от лекарството, за ЕС е малко по-ниска от цената, на която американските власти са се договорили да купят ваксината (19,5 долара на доза).

В петък държавният секретар на Белгия по бюджета Ева Де Бликер по погрешка публикува в Туитър поверителна таблица с цени за всичките шест западни ваксини, за които Европейската комисия вече е подписала договори за предварителна поръчка.

Тя бързо осъзна грешката си и редактира туита, но журналистите успяха да направят екранни снимки, които бяха публикувани от редица белгийски медии, по-специално от телевизионния канал RTBF.

Според тези данни изкупната цена на ваксината от BioNTech/Pfizer е трябвало да бъде 12 евро.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата да вземе решение за ваксината още днес, 21 декември, а от своя страна Европейската комисия обяви, че 2 дни след това ще може да разреши използването на ваксината в страните от ЕС.