Европейската комисия (ЕК) обяви намерението си да закупи допълнителни 100 милиона дози ваксини от консорциума Pfizer и BioNTech, с което общият брой дози, закупени от ЕС, стига до 300 милиона.

Времето за доставка не е определено, съобщи ТАСС, цитирайки ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Взехме решение да закупим допълнително 100 милиона дози ваксини на Pfizer. Така че ще доведем дозите на тази ваксина за ЕС до 300 милиона. И още ваксини предстоят!”, написа тя в страницата си в Twitter.

Първоначалният договор на Европейската комисия за предварителната поръчка на ваксината на Pfizer беше формулиран така – Европейската комисия поръчва 200 милиона дози с право да разшири поръчката с още 100 милиона.

Доставките на първите 200 милиона дози трябва да приключат до есента на 2021 година. Няма налични данни за времето на доставка на допълнителните 100 милиона дози.

Общо ЕК е подписала шест договора за доставка на ваксини с различни западни фармацевтични компании. Ако всички те завършат разработката на ваксините и ги сертифицират в ЕС, общността може да очаква да получи общо до 2 милиарда дози през следващите две до три години.

СЕБН