Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата, създала се заради пандемията от коронавирус.

1 милиард от тях ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си.

Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Правителството ще отдели и половин млрд. лв. за увеличените разходи на Министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи.

„Банката за развитие ще бъде подпомогната с 500 млн. лева, за да се гарантират заемите на фирмите. 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск, без да бъдат съкращавани. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 – работодателите. Освен това, утре на Министерски съвет ще гласуваме 50 млн. лв. за великденски надбавки на пенсионерите”, каза още Борисов.

„Всеки, който в момента работи е герой. Ние сме длъжни да подкрепим всеки един бизнес и да го гледаме като писано яйце“, каза още той.

Премиерът увери, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати.

„Ние като правителство се ръководим от следното правило – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза още министър-председателят.

По отношение на бързите тестовe премиерът увери, че той лично е поръчал 1 милион теста за България.

„Вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-добър. Мисля, че това е едно добро Соломоновско решение. Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове, които ще предоставим. Цялата индустрия сега се пренастройва, за да достави облекла и маски“.

Борисов бе категоричен, че Оперативният щаб се справя отлично.

„Перфектни са! Нямам нито една забележка към тях, мисля че обществото – също. Когато българското общество започне да пуска шеги и закачки за някого, това означава, че най-малкото, са взели вниманието на хората. Мисля, че имат и доверието на хората“, посочи той.

„Зимният туризъм около 15 март приключва. Помните ли големите пари за куверти по Коледа и Нова година? Сиреч, че мазнинка имат. За летния туризъм – имаме време да мислим със съсловията. Един по един браншовете дават заявки”, каза още премиерът.