Нещата са ясни – вълната върви нагоре, така както и в цяла Европа. Разбира се, това не е приятно, но не е и някаква изключителна изненада.

Но и при този ръст продължаваме да запазваме мястото си в европейската класация. Ако имахме например чешката заболяемост, трябваше да има по 5 000 случая дневно.

Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек.

Ситуацията е притеснителна, само че има различни степени.

Обикновеният човек трябва да спазва вече толкова добре известните и повтаряни мерки, а от гледна точка на здравната система – да има готовност да посреща повече хора.”

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНР.

„Колегите дават всичко от себе си, но доста дълго продължи тази сага – вече 8 месеца. Натоварването е неимоверно. Знаем колко лимитиран е броят на хората в тази система.

Ако се правят проверки само от РЗИ, няма как да са успешни. Затова искаме областните щабове да създадат организация в контрола да бъдат включени всички налични контролни органи – полиция, Агенция по храните, Инспекция по труда, общински полиции, центрове за градска мобилност. За да стане ясно, че разпоредените мерки биха свършили работа, когато се спазват.

Ситуацията е много динамична. Регионите, които попадат в тежка ситуация, се сменят непрекъснато. В момента заболеваемостта е най-висока в Благоевград и в Търговище. Сложен е въпросът с кадрите.

Решението е ясно – Covid-19 като заболяване засяга не само белия дроб – става въпрос все пак за една вирусна пневмония, добре позната ни, с всичките й особености – могат да помогнат не само пулмолози, инфекционисти, разбира се – с получаване на компетентна методична помощ“,

каза още доц. Кунчев.

Относно заповедта за отпадането на втори PCR тест след 14-дневна карантина, той заяви:

„Не само вторият, и първият трябва да отпадне. Събраха се достатъчно научни данни, че след 14-дневен период човек, дори да е носител на вируса, всъщност той не излъчва такова количество вируси, че да бъде заразен. Много страни даже намалиха периода на карантина до 10 и до 7 дни. Данните от световната литература, че човек не е заразен още след четвъртия-петия ден, са достатъчно надеждни.”

Главният държавен здравен инспектор съветва да се самоизолираме и да пазим близките си при опасност.