Далече по-притеснителни са данните за общата смъртност, където сме на път да поставим световен рекорд.

Ако 2019 година завършихме на първо място в света с коефициент на обща смъртност от 15,5 на 1000 души население, то 2020 година се очертава коефициент на обща смъртност да надхвърли 17 на 1000.

Само за месец ноември той е 35 на 1000, като в отделни области на страната достига до 50 на 1000. В абсолютна стойност се очаква броят на починалите през 2020 година да нарасне с над 12 000 души в сравнение със средния брой починали през последните години, което е равнозначно на премахване от картата на страната на една средно голяма община.

Това число е много повече от броя на починалите с ковид, който до края на годината едва ли ще надхвърли 8000 души.

Данните за смъртността сочат към едно – здравната система не работи ефективно.

Тя не само не може да се справи с лечението на болни с ковид, допускайки високи нива на леталитет от болестта, но се вижда ясно, че пандемията е повлияла негативно и на възможностите да се диагностицират и лекуват пациенти с други заболявания.

Обясненията може да се търсят, както в създадената от Правителството паника през пролетта, довела до това, че много хора се страхуват да отидат на лекар за да не бъдат заразени, така и в забраната за извършване на планови медицински дейности, бюджетното финансиране, закъснелите мерки за преструктуриране на отделения и болници, липсата на безплатни тестове и други.

В основата на провала, обаче е водената години наред погрешна здравна политика, която премести фокуса на здравната система от лечението на болни към усвояването на бюджетни субсидии.

Д-р Стойчо Кацаров

Източник: Право&Здраве