Педиатричната ваксина срещу коронавирус ще се поставя в 69 пункта у нас.

Това обявиха здравните власти по време на брифинг.

„Препаратът е предназначен за деца от 5 до 11 години. Той е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена, иначе е идентичен с останалите. Основното вещество се съдържа 3 пъти по-малко. Изследванията обаче показаха, че това не пречи на ефекта на ваксината”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Флаконите са 10-дозови. Това не е много удобно заради организацията на работа и затова препаратът няма да се предлага във всички съществуващи пунктове в България,

обясниха още здравните власти.

генерал агрохимикали

Трябва да се съберат 10 желаещи деца и тогава да се отвори флакон с ваксина,

посочи Кунчев, за да не се получава изхвърляне на дози. След отваряне, флаконът може да се използва до 12 часа, а съхраняването преди отваряне е в срок от 10 седмици. По думите на здравните власти е възможно при децата да се наблюдава болка и зачервяване на мястото, главоболие или втрисане след имунизацията. За да се ваксинира детето, е достатъчно съгласието на единия родител.

Извън областните градове, пунктове за ваксинация на по-малките деца ще има

в: Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Балчик, Ардино, Троян, Луковит, Тетевен, Лом, Велинград, Трън, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово.