Чехия въвежда допълнителни изисквания за пристигащите от България граждани от 29 март 2021 г.,

съобщи МВнР.

Необходимо е да бъде предварително попълнен и изпратен електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form).

По информация на посолството ни в Прага също така гражданите трябва предварително да направят и да представят при пристигането си в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането си.

Отпада възможността за предоставяне на антигенен тест за COVID-19, не по-стар от 24 часа.

В допълнение – не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след пристигането си в Чешката република, те следва да направят отново PCR тест, който ще бъде автоматично представен в компетентната местна хигиенно-епидемична служба. До получаването на резултатите от този тест, гражданите са длъжни да се самоизолират.

Посоченият по-горе електронен формуляр може да бъде открит ТУК

Остава правилото, че пътуванията до Чешката република са възможни само в неотложни случаи, като: работа, важни семейни събирания, посещения в медицински или социални заведения и др.

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници, но не и за транзитно преминаващите през Чешката република в посока Германия работници в международния транспорт. За тях при влизане на чешка територия се изисква антигенен или PCR тест не по-стар от 36 часа преди влизането.

Детайлна информация за условията за влизане в Чешката република може да откриете ТУК

При нужда от съдействие българските граждани в Чешката република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага на следните телефонни номера:

+420 222 212 011;
+420 222 211 258,

както и на дежурен телефон в извънработно време:

+420 774 790 991.

Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Prague@mfa.bg.