Тази година няма да се ходи за Благодатен огън и няма да се раздават върби на Цветница. Това решиха премиерът Бойко Борисов и Светия Синод след проведена среща днес.

„Поради въведеното извънредно положение в страната и нарастващата епидемиологична обстановка няма да се пътува до Тел Авив за Благодатния огън. Ние имаме запазен такъв от миналата година, затова няма да бъде проблем. Всички разходи, които са предвидени за пътуването до там ще бъдат дарени за борба с коронавируса“, заяви ловчанският митрополит Гавриил.

Друга мярка, която ще бъде въведена е, че няма да бъдат раздавани върба и цветя за Цветница пред църквите.

Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки за предпазване на гражданите, които ще посетят храмовете и църквите в страната по време на предстоящите християнски празници.

Полицейски служители ще пазят за това дали се спазват мерките.

Литургиите за Великден ще се провеждат навън, за да не се събират всички хора в храмовете, а служителите на храмовете ще носят предпазни средства.

Премиерът и правителството призовават само крайно нуждаещите се да отидат до храмовете.

„Няма как да убия вярата на хората и няма как да я взема. Църквите ще светят, камбаните ще бият и литургии ще има. От Гьоте има какво да научиш, но и от Библията има какво да се научи. Знам, че взех много трудно решение и ще си понеса последствията и упреците. Знам какво направиха правителствата в другите държави. Мога да ви уверя, че ще се спазят всички мерки и ще се постараем всичко да мине без последствия“, каза още Борисов.

Премиерът каза още, че по време на празниците всички литургии ще бъдат излъчвани на живо от Българската национална телевизия, за да може хората да ги гледат и да се помолят и от вкъщи. 

„Имам уверението на всички владици, че по празниците всички карантинни мерки ще се вземат. Много от тях са си осигурили големи количества маски. Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите. Владиците ми казаха, че има много хора, които са унили, отчаяни. Има хиляди, които отиват заради традицията – тях мога да ги призова да не отиват“, каза още Борисов.

Плащеницата на Разпети петък ще бъде държана от четири духовни лица и хората спокойно ще могат да минат под нея и да получат благословия, за не да минават под масата.