Днес получихме 14 040 дози на ваксини срещу COVID-19.

Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг. фарм. Богдан Кирилов.

“Получихме 14 040 дози, които компенсират количествата, които не пристигнаха миналата седмица. Очаква се в следващия месец допълнително около 2 300 компенсация. През февруари ще имаме доставка на 83 000, а през март 104 000. За март все още не са окончателни, очаква се да има по-голямо количество”, поясни той.

В следващите дни очакваме доставка и на 3 600 дози на ваксината на “Модерна”.

“За доставката на ваксината на “Модерна” все още нямаме конкретен ден, но своевременно ще бъде дадена информация”, обясни Кирилов.

Директорът на Агенцията по лекарствата съобщи още, че в края на седмицата се очаква да бъде одобрена и ваксината на “Астра Зенека”, а съвсем скоро се очаква одобрение и на четвърта ваксина, която да ускори масовото имунизиране – тази на “Джонсън и Джонсън”.

“Ако Европейската комисия даде разрешение за употреба, през февруари вече ще има възможност за доставка и на оксфордската ваксина. Надявам се тя да е третата разрешена. Обнадеждени сме, че може да има и четвърта одобрена ваксина, което да ускори процеса по ваксинирането”, акцентира Богдан Кирилов.

Кога ще може да започне масовата ваксинация на населението в България зависи изцяло от това кога ваксините ще получат разрешение за употреба и кога компаниите ще започнат доставките.

„Очакванията са след средата на март или април да имаме значително повече количества от това, което получаваме към момента, което ще ускори процеса“, коментира Богдан Кирилов.

“При положение, че пет ваксини получат разрешение за употреба до средата на годината това означава, че 2,5 милиона, индикативно, ще могат да бъдат ваксинирани до юни”, заяви той.

Директорът на Агенцията по лекарствата коментира още, че няма данни първите две ваксини, които вече получиха одобрение, да не действат при новите щамове на коронавируса.

СЕБН