За последното денонощие са изследвани 1450  проби, от които  41 са положителни.

От тях 11 са настанени в болнични заведения.

Постоянното увеличаване  на броя на изследванията не води до увеличаване броя на новооткритите случаи“, подчерта проф. Кантарджиев.

Активните случаи, които са под пряко медицинско наблюдение  са  1478.

Новооткритите случаи са в областите:

София – 8, в Благоевград – 1, в Кюстендил – 1, Смолян – 1. В Пазарджик има 17 нови случая на заразени с коронавирус. Те са от клъстера в завода за  производство на авточасти, но там мерките са взети навреме, увери проф. Кантарджийски на редовния сутрешен брифинг на НОЩ.

Една част от работниците в завода са били отпуска и сега тези, които са работили ще  бъдат пуснати, ще се направи крайна дезинфекция и тези, които са били отпуска досега ще  ги заменят. Така няма да се прекъсне работния процес и се запазва максимално здравето на хората, обясни още той.

За последното денонощие  установено и едно лице  – медицински персонал

с положителни проба за коронавирус – медицинска сестра от болницата в Кнежа. Общият брой на заразените медицински служители е  249 души, от които двама са починали.

Голям е рискът за медицинския персонал, за това мерките трябва стриктно да се спазват мерките и ползването на индивидуални предпазни средства. На сайта на Националния център има една презентация как се слага, ползва костюм и как се съблича. Хората трябва да знаят, че най-големият риск за медицинския персонал е при събличането на индивидуалните предпазни средства“, предупреди проф. Кантарджиев.

Регистрираните случаи на коронавирус у нас към 8:00 часа на 22 май са  2372, от които  769 са оздравели, а  125 са починали.

С 1,8 е нараснал броя на регистрираните случаи на коронавирус у нас.

За последните 24 часа са оздравели 42 души, разпределени в София – 26 ( от които 24 са били на домашно лечение), в Плевен – 6, във Велико Търново – 3, в Смолян – 3, в Пловдив – 2, в Силистра и Сливен по 1.

Пореден ден броят на новооздравелите (42) е по-голям от този на новооткритите случаи на коронавирус (41), коментира проф. Кантарджиев.

Пет  са смъртни случаи  на пациенти с установен коронавирус за последното денонощие.

В  „Пирогов“ е починал мъж на 78 г. Той е страдал от диабет. В Пазарджик са починали двама души – мъж на 67 г. и жена на 67 г. В Стара Загора е починала 51-годишна жена с онкологично заболяване. В Ямбол е починал  88-годишен мъж. Пациентът е прекарал инсулт. Починалите пациенти, при които е установен COVID-19, са общо 125 . 

Общо 258 пациенти с доказана коронавирусна инфекция са настанени в болнични условия под лекарско наблюдение. От тях 29 се намират в интензивни отделения и клиники.