От началото на учебната година до днес вече десетки паралелки в няколко града от страната са под карантина заради забобели ученици или учители от коронавирусна инфекция.

Положителни проби за COVID-19 вече има в училища в София, Русе, Стара Загора и Ловеч.

Близо 80 деца от столичното 55-то училище преминават през PCR тестове за COVID-19, след като са били в контакт с някои от осемте заразени учителки. 

Под карантина са и над 40 ученици от Стара Загора, заради техен съученик, дал положителна проба. Подобна е ситуацията и в Русе – след като вчера стана ясно, че 16-годишен ученик от Математическата гимназия е с коронавирус. В Ловеч с инфекцията е учителка на второкласници – тя не е била контактна с децата, но се е срещала със свои колеги.

Нови два класа от Хасково и Шумен също са с наложена карантина заради положителни случаи на COVID-19, съобщиха от  bTV.

Ученик от 6 клас в ОУ „Любен Каравелов“ в Хасково е с COVID-19. Момчето днес не е било на училище, тъй като баща му вчера е дал положителен тест. Днес пробата на детето и на майката също са положителни.

Предстои целият клас, в който учат 22 деца, да бъде карантиниран за 14 дни. От РЗИ вече изготвят предписанията, които тази вечер ще бъдат връчени на родителите.

От понеделник класът преминава на обучение в електронна среда.

Предстои дезинфекция на училището. Вероятно една от учителките, която е била в най- продължителен контакт с учениците от класа, също ще бъде карантинирана.

Клас от шуменско училище също е под карантина заради положителен за COVID-19 тест на учител.

Преподавателят на четвъртокласниците се е тествал след 15 септември и след като е дал положителна проба, от ръководството на училището са уведомили РЗИШумен, а класът е поставен под карантина. Засега децата нямат признаци на заболяване.