Испанските власти  напръскаха цял плаж с белина в морски курорт в страната.  Целта на чиновниците е била да спрат децата да ходят на плажа заради коронавируса.

Властите  поднесоха извинения, но щетите върху природата вече са нанесени.

Властите използвали трактори и напръскали 2-километровата плажна ивица на село Зара де лос Атунес с белина, само ден преди Испания да разреши на децата да излизат навън като част от разхлабването на мерките срещу коронавируса.

Според местните еколози, тези действия са причинили “брутални щети” на екосистемата в района.

Според Мария Долорес Иглесиас, която ръководи група доброволци – природозащитници,  белината е “убила всичко на земята, нищо не се вижда, няма дори насекоми”.

Плажът и дюните му са защитена местност. Там гнездят и се размножават мигриращи птици. Иглесиас споделя, че е видяла поне едно гнездо със смачкани от тракторите яйца.

“Белината е много силен дезинфектант. Логично е да бъде използвана за дезинфекция на улици и асфалт, но тук щетите са брутални” -споделя дамата пред испанска медия.

“Унищожили са дюните и са нарушили всички правила. Да не говорим, че вирусът живее в хора, не на плажа. Това е лудост!” – възкликва тя.

Точно в периода на затварянето на Испания заради коронавируса необезпокояваната от човешко присъствие природа е процъфтявала, включително този плаж. “Плажът има свой начин да се пречиства, тази “дезинфекция” не е била необходима” – продължава екоактивистката и с горчивина казва, че хората, които са направили това, явно не съзнават, че става въпрос за жива екосистема.

Местните чиновници вече признават, че са допуснали непоправима грешка. Агустин Конехо споделя: “Признавам, че беше грешка, но беше направено с най-добри намерения”. Действията били предприети с цел защитаване на децата, които щели да дойдат след шестседмичното им затваряне по домовете.

Властите в автономната испанска област Андалусия, където се намира селото, обмислят да наложат глоба заради стореното, пише “Ел Паис”.