Прокуратурата в Плевен започна проверка за счупения мост в Червен бряг, до с. Горник.

Това се случи след журналистически разкрития и разследвания от наша страна, и след няколко месеца протести.

Разпитват се кметове на кметства, общински съветници и други, запознати с проблема, който изолира 6 населени места за повече от два месеца.

„Зов нюз“ бяхме първите, които отразиха срутването на моста, както и единствената независима медия, обърнала внимание на скандалните разрешителни, подписани лично от кмета на общината – Данаил Вълов, да преминават тежкотоварни автомобили над допустимите 5 т.

След стотици всякакви опити да заличат следите си, общинари най-накрая признаха за въпросните разрешителни, макар и с недомлъвки.

Независимо от опита на кмета да разпредели “вината” на три институции (АПИ, КАТ и общинското ръководство) ние от „Зов нюз“ публикувахме и местната наредба, внесена от лично от него, според която контролът по общинската пътна мрежа се възлага на … самия Вълов.

Явно обаче кметът е забравил за тази наредба.

Напомняме, че за счупения мост до с. Горник, Междуведомствената комисия по бедствия и аварии отпусна 700 хил. лева, 90 хил. лева за поставяне на временен мост, свързващ Червен бряг и Чомаковци, 201 хил. лева за обходен маршрут Реселец – Горник.

Междувременно Общината подписва договор за ремонт на общинския мост за 1, 2 млн. лева. От къде ще дойде остатъкът не е ясно.

Както не е ясно и кога ще приключи разследването на прокуратурата. Ще следим за случая.

Христо Гешов