Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и Клуб на дейците на културата – Враца представят писателя и журналист Мартен Калеев. Срещата ще се проведе на 4 май от 17:30 ч в отдел „Обща читалня“.

Авторът от Монтана ще представи новите издания на Алманах “Огоста” и две авторски книги – “Насрещен бяг” и “Всичко и нищо”, която печели годишната награда на Съюза на писателите за кратка проза.

Мартен Петров Калеев е роден на 18.08.1958 година във Вършец. Завършил е икономика, журналистика и информатика и информационни технологии. Работил е в сферата на културата, образованието и в частния бизнес. Инициатор за създаване на Дружество на писателите от област Монтана, като върху страниците на алманах „Огоста” обединява творческата енергия на стотици автори не само от Северозапада, но и от страната, и от чужбина. Поздравления и писма за него и изданието – алманах „Огоста” е получавал от посолствата на Китай, Бразилия, Португалия и др. Автор е на цялостната концепция на алманаха за литература, изкуство и култура „Огоста”, който започва да излиза от 2012 г. насам и вече се разпространява не само у нас, но и в над 8 страни по света, достига до 61 библиотеки извън пределите на България. Член на СБЖ и носител на най-престижната награда „Златното перо” за цялостен принос. Носител е на награди за литература, публицистика, спорт и др. Носител на званието “Заслужил гражданин на Вършец” (2009) и на званието „Почетен гражданин на град Монтана” (2018).