„Лято в библиотеката“ за пореден път ще предизвика децата и тийнейджърите на Враца да творят, четат, мечтаят и разгръщат въображението си до предела на възможностите им, а и отвъд.

С вълнуваща среща ще открием сезона в любимата на най-малките ни приятели Лятна читалня, която стартира на 15 юни в 10:00 часа в парка зад паметника на Христо Ботев. Там ще ни очаква Филип Павлов – композитор, пианист, преподавател и поет.

Със своята стихосбирка „Чудни чудеса” той ще ни разкрие тайните на живота през погледа на малчуганите.

Тази година в програмата на „Лято в библиотеката” отново сме подготвили по нещо за всяка възраст и интереси.

Ателието за подкасти “От тийнейджъри за теийнейджъри” е насочено към младежи от 14 до 19 години, които имат творчески стремежи в сферата на създаването на съдържание за социалните мрежи.

Регионална библиотека стартира подкаст преди два месеца и за лятната работа събира екип от младежи, които да осъществят две издания по теми, които ги вълнуват и смятат, че биха вълнували техните връстници.

Подготовката за подкаста е под менторското ръководство на Невяна Теодосиева и ще се провежда всеки четвъртък на месец юли в Тийн Зоната.

Необходимо е предварително записване на място в библиотеката или чрез попълване на онлайн формуляр: shorturl.at/gyJS4

Към любителите на приключения от 8 до 11 години е следващото ни предложение в програмата.

Работилницата “Лято в бурканче” е насочена към развиване на емоционална интелигентност чрез преживяване.

Участниците ще се учат да разпознават, осмислят и „затварят в бурканче” емоциите си през различните активности в работилницата.

Заниманията ще се провеждат всеки понеделник, от 20 юни до 25 юли.

А нашите по-малки приятели от 5 до 8 години каним да вземат участие в ателието за начинаещи творци „Фабрика за истории”, което ще се провежда във вторник, в периода от 21 юни до 26 юли.

Децата ще се забавляват да творят смешни истории чрез игра и така неусетно ще влязат в ролята на разказвачи и бъдещи автори.

През лятото библиотеката стартира и сформиране на креативни работилници за сръчковци, в които могат да вземат участие малки и големи – от 5 до 19 г.

Тук ще се чувстват на място всички, които обичат да правят от нищо нещо с ръцете си. За работилниците ще използваме материали за рециклиране, ще разучаваме интересни арт техники и най-вече ще използваме въображението си за да създаваме нови творчески модели.

Ателиетата ще се провеждат всеки четвъртък от 16 юни до края на лятото в Детски отдел на библиотеката и във филиала в ж.к. „Дъбника”.

В програмата сме отделели специален ден за четенето на детски приказки за нашите най-малки приятели до 7 години, които каним да ни дойдат на гости в Лятната читалня на открито.

Стартира на 15 юни и ще продължи да радва малчуганите всяка сряда до края на лятото. Всички посетители ще могат да рисуват, оцветяват, изработват оригами и книгоразделители.

И тази година всички участници в летните инициативи ще получат пъстро илюстрована читателска карта „Лято в библиотеката“. В нея децата и младежите ще трупат нива и печати за всяко свое участие, а в края на лятото най-активните сред тях ще получат награди и право на участие в специален уъркшоп.

*За записване: на място в библиотеката на ул. Петропавловска № 43, филиал в ж.к. „Дъбника”, на e-mail: libvratsa@libvratsa.org

Всички инициативи са безплатни.
Весело лято с нас и книгите!