Евродепутати, кметове и експерти от България и Румъния участваха в кръгла маса под надслов „България и Румъния в Шенген – въпросът е не дали, а кога“. Срещата се проведе в експозиционната зала на парахода „Радецки“ и бе открита от кмета на Козлодуй – Маринела Николова.

В рамките на срещата кметът Калин Каменов заяви, че приемането на двете държави в Шенгенското пространство ще допринесе за икономическото развитие на общините.

„Всеки от нас ежедневно трябва да работи за европейското бъдеще на Враца и на България. Вярвам, че с общи усилия можем да постигнем всичко“ – допълни Каменов.

Евродепутатът Емил Радев бе категоричен, че Шенген не е привилегия, а право на свободно движение на гражданите. Представителят на Европейския парламент Андрей Новаков добави, че основната цел е приемането на България в пространството до края на годината.

На работната среща присъства и румънският евродепутат Мариан-Жан Маринеску, който заяви, че Румъния и България трябва да се включат едновременно в Шенген, като тази задача ще бъде реализирана по-лесно, ако двете държави работят в синхрон.

По време на дискусията бе представена гледната точка на бизнеса и отражението на Шенгенското пространство върху икономиката.

В знак на признателност участниците в срещата поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев и неговата чета.

На събитието присъстваха още: кметът на Кълъраш – Санду Сорин, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево – Кристиян Анкулеску, административният ръководител на община Гюргево – Йонел Мускалу, изпълнителният директор на ТПП – Враца Мая Милова, изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България – Димитър Димитров, предприемачи и представители на бизнеса от Румъния.