Митническите служители от ТД Митница Бургас задържаха 39 972 текстилни изделия и 1561 чифта спортни обувки при проверка товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

Стоките са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост.

На 13.10.2021 г. на МП Капитан Андреево пристига влекач с полуремарке с българска регистрация, превозващ групажна стока от Турция за Белгия.

генерал агрохимикали

Камионът е селектиран по метода „анализ на риска“ за щателна митническа проверка, при която се установява, че количеството на декларираната стока съвпада с обявеното, но част от нея носи емблеми на световни марки. Открити са 39 972 текстилни изделия, от които 15 727 якета, блузи, спортни екипи, суитчъри, анцузи, дънки, 11 160 шапки и 6 840 чифта чорапи.

Текстилните изделия са с логото на 25 световноизвестни марки, сред които Tommy Hilfinger, Armany, Boss, Karl Lagerfeld, Calvin Klein, Guess, Polo, Lacoste.

Открити са още 6245 детски дрешки – комплекти /блузка и панталон/, клинове, рокли и жилетки, щамповани с образите на различни популярни анимационни герои на Disney.

При проверката се установява, че в товара има и 1561 чифта спортни обувки, носещи фигуративното и словесно изображение на Nike, Adidas, D&G .

В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения стоките са задържани и за случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

Снимката е илюстративна.