Един от шефовете на ВИС, основател на империята във Врачанско, е осъдил България в Страсбург.

Причината – конфискуваните му авоари на стойност над 1.75 млн. лева. Валери Тодоров-Дебелия, съпругата му Вера и родителите му Илия и Галя завеждат дело пред Европейския съд по правата на човека, където магистратите откриват нарушение на конвенцията.

Това става ясно от решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), пише“България днес“.

Проблемите със закона за известния хазартен бос започват през далечната 1993 г., когато е разследван за опит за изнудване.

Осъден е окончателно с влязла в сила присъда чак през 2004 г. И тъй като изнудването е сред престъпленията, по които се активизира някогашната комисия „Кушлев“, Тодоров попада на мушката на проверяващите.

Делото за отнемане на имуществото срещу него започва през есента на 2006 г., налага се и запор върху сметките му.

Според решението на магистратите Валери Тодоров трябва да се раздели с 5 магазина в центъра на Враца,

част от хотелския си комплекс „Хемус“, парцели в града и в с. Руска Бяла, както и с над 165 000 лв. от банкови сметки, продажба на хазартни заведения и луксозни коли.

„Не смятам, че придобитото от мен имущество през годините е получено по престъпен начин, и затова ще се боря за правата си докрай“, заканва се тогава Тодоров.

Той и семейството му подават жалби в Страсбург, като се оплакват, че са им отнети активи, придобити преди влизането в сила на закона за конфискацията и дори преди Валери Тодоров да бъде осъден.

Не е установена причинно-следствена връзка между конфискуваните активи и престъплението на Тодоров, се посочва пред европейските магистрати.

Пред тях известният врачански бос и фамилията му се оплакват, че законът от 2005 г. е погрешен, тъй като позволява конфискуване на активи, които по никакъв начин не са свързани с престъпна дейност.

Тодорови твърдят, че не са получили значима възможност да докажат законността на доходите си.

Те претендират за 1 431 220 евро имуществени вреди, в която стойност са включени пропуснатите им ползи и лихвата.

Тодоров и съпругата му искат общо 60 000 евро за неимуществени вреди, понеже са преживели разочарование и са се чувствали безпомощни пред „произволните действия“ на властите,

както и че конфискацията ги е поставила в ситуация на финансова несигурност и е унищожила начина им на живот.

Родителите на Тодоров подават иск за 20 хил. евро.

Вместо това Валери и Вера Тодорови получават по 4 хил. евро, а родителите на Дебелия – по 2 хил. евро обезщетение.

Съдиите от Страсбург се съгласяват,

че България не е осигурила дocтaтъчнo гapaнции зa пocтигaнe нa cпpaвeдлив бaлaнc,

нe e билa пpoyченa вpъзкaтa мeждy имyщecтвoтo и твъpдянaтa пpecтъпнa дeйнocт, нe ca проверявани paзликитe мeждy paзxoди и пpиxoди и кoнфиcкaциятa e билa нecъpaзмepнa.

Националните съдилища посочват несъответствието в приходите и разходите на Валери и Вера Тодорови, без да анализират причините за него и възраженията на проверяваните лица.

Не е изяснено дали стойността на активите, които трябва да бъдат отнети, се равнява на установеното несъответствие между приходите и разходите на жалбоподателите, изтъква ЕСПЧ.

Според съда в Страсбург не е установено, че намесата в правата на Тодорови е била пропорционална на всяка легитимна цел, преследвана от закона от 2005 г.

Снимка: България днес