Непълнолетно, едва 17-годишно момиче е починало в болницата след раждане, съобщава „Фокус”.

Бащата на невръстната родилка Огнян Янев уточни, тя е постъпила в лечебното заведение в Панагюрище на 27 ноември. Родила е момченце със секцио. “След раждането се чувстваше добре, ходихме да я видим. На другия ден отидохме на свиждане. Тя видя бебето, радваше се, беше добре. На следващия ден следобед майка й отиде до болницата, за да я види. Тя отново беше добре. Вечерта получихме телефонно обаждане към 21.00 часа, че дъщеря ни е настанена в Интензивното отделение и е зле”, обясни Янев.

Разтревоженият мъж незабавно е потърсил лекаря, който е водил раждането. Tой го успокоил, че дъщеря му е здрава и няма да има проблеми. На следващата сутрин обаче получил обаждане, в което го информирали, че невръстната майка е починала.

Разследването е поето от следовател към прокуратурата. От частното здравно заведение е иззета цялата документация по случая. Разпитват се и свидетели, предава БГНЕС.

Направен е оглед, иззети са медицинските документи. Назначена е комплексна експертиза, която да определи причините за настъпването на смъртта съобщават пък от Окръжната прокуратура в Пазарджик.

Досъдебното производство е по чл. 123 от НК за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение.

От МБАЛ “Уни Хоспитал” – Панагюрище реагираха като разпространиха до медиите свое становище. В него се посочва, че лечебното заведение “изказва най-искрените си съболезнования за загубата на М. Д. на нейните близки”. “М. е била пациентка на лечебното заведение, където постъпва на 27 ноември за спешно цезарово сечение. Въпреки всички положени грижи и усилия от медицинските специалисти, на 28 ноември вечерта пациентката е починала. Близките са уведомени своевременно – рано сутринта на 29 ноември, след което е назначена съдебно-медицинска експертиза. Пациентката е непълнолетна и затова повече подробности за състоянието й не могат да бъдат давани”, се казва още в становището, цитирано от БТА.