10-годишният Йордан Иванов от Пазарджик смая всички, като постигна максимален резултат на един от най-трудните изпити по английски в света, този на Кеймбридж – YLE Flyers, предава “Дарик”.

Третокласникът се явил на теста, който е предназначен за шесто и седмокласници, които са кандидат-гимназисти, по свое желание. Нито родителите, нито учителите му са го принуждавали, но го подкрепили, тъй като знаели, че отлично владее езика. Те обаче били смаяни, когато се оказало, че той не е допуснал нито една грешка.

Изпитът изобщо не е лек, той протича цял ден и има 3 етапа: правоговор, съставяне на текст, слушане с разбиране и преразказване. Финалът е модул от над 50 въпроса, на които трябва да се даде писмен отговор в рамките на 40 минути – за проверка на правописа и пунктуацията.

Йордан започнал да пише на английски само преди 2 години, но вече го знае на отлично ниво. Това, според родителите, се дължи на неговата учителка Рада Стоицева. Той говори и разбира езика от 3-годишен.

На 6 години майка му го записва като слушател в местна школа, а щом научава английската азбука във втори клас, момчето бързо свиква и да пише правилно на езика на Шекспир.

Йордан е всестранно развит – той играе в местната театрална школа, рисува и се фехтова.

Майката скромно казва, че първите си успехи Дани дължи най-вече на себе си и на своите преподаватели. Тя и съпругът ѝ само правят всичко възможно да му осигурят занимания при специалисти, но всички са изцяло по негово желание.