Двама състезатели от врачанския спортен клуб по кикбокс „Победа“ ще представят България в Европейското първенство, което ще се проведе от 05-ти до 13-ти декември тази година в Турция. За тях това е първият сериозен международен мач.

Братята Николай и Михаил Велчовски са на 25 и 21 години и са държавни шампиони по кикбокс в най-тежка категория.

Днес разговаряме с тях за това какви  са техните амбиции в професионалния спорт и през какви лишения минават, за да успеят на ринга.

И двамата се занимават с кикбокс от няколко години. Пред медията ни Николай и Михаил обясниха, че тренировките са ежедневни и интензивни.

„Сутрин тренираме кардио, а вечер отиваме в залата и отново тренираме.“

И двамата състезатели имат сериозни амбиции – те ще продължат да се занимават с кикбокс и да надграждат постигнатото досега. Братята Велчовски са решени да постигнат още много успехи в професионалния спорт и ни увериха, че ще се постараят да дадат всичко от себе си в предстоящите срещи. Според Николай и Михаил, бойните спортове могат да привлекат много млади хора в залите, а това ще доведе и до по-малко агресия на улицата.

Залата, в която тренират е една от най-многолюдните в региона.

„Около 40-50 човека тренират на тренировка, а това е само в едната група. Ние имаме три отделни групи – имаме за малки деца от 6 до 10-годишна възраст, така наречената смесена група – от 10 години до без ограничение и отделна група само за дами. Това прави около 70-80 човека. Ние сме един от най-многолюдните клубове“, каза треньорът на клуба Венелин Янков.

Клубът е само на четири години, има средно около 12-15 състезатели, а вече и двама национали в лицето на Николай и Михаил Велчовски.

„Това за нас е един огромен успех. Нашите момчета ще вземат участие на Европейско първенство. Михаил ще участва в най-тежкия рингов стил К1. Там са 12 човека в национала, а той е един от тях. А Николай взе участие в стил „фул контакт“. Става въпрос за 24 от най-добрите кикбоксьори в България, а спортен клуб „Победа“-Враца има двама национали. Регистрираните клубове в нашата федерация са над 80, правете сметка за каква конкуренция става въпрос и какво постижение е това за клуба в лицето на тези момчета“, каза още треньор Янков.

На въпрос как за толкова малко време е успял да направи такъв силен отбор, той отговори, че най-много повлиява и той, в ролята му на треньор и мотиватор на състезателите.

„Аз се занимавам професионално с кикбокс цял живот. Бил съм състезател 8 години с множество титли и отличия и най-вероятно името ми малко или много повлиява и дава пример на младежта и на хората, които искат да се занимават с бойни спортове.“ , сподели Янков.

За него да бъде треньор е предизвикателство, пред което се изправя всеки ден в залата.

„Например, когато дойде човек, който няма понятие от този спорт. Да не говорим, че днешната младеж няма понятие изобщо от физическо възпитание и спорт, защото в училище не им се обръща внимание и те не знаят елементарни физически упражнения. Така че това за мен е предизвикателство. Не само да ги науча на кикбокс, а и какво значи думата спорт, това не е никак малко.“ , подчертава Янков.

„Както всеки един треньор, така и аз искам да видя момчетата си на световния ринг. Аз също съм бил на международния ринг и искам и моите последователи и ученици да постигнат това ниво. Дай боже да бъдат световни и европейски шампиони“, каза още Венелин Янков.

Посланието, което оставиха състезателите на нашите читатели е да спортуват, защото както смята и техният треньор – спортът е пътят не само към личен успех.

„Той те гради като характер. Спортът е доста комплексно нещо и доста полезно. Той е път към успех в личен и професионален план. А кикбоксът е изключително интензивен и динамичен.“