Теодор Костадинов е роден в град Враца.

Средното си образование получава в Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов” в града.

В момента е студент, предпоследна година, в Софийския университет, специалност „Софтуерно инженерство”.

Работи в софтуерна компания като разработчик на мобилни приложения.

Освен с работата и образованието, той се занимава и с провеждането на безплатни курсове във Враца.

Петьо Донков

Господин Костадинов, IT професията като че ли е една от най-популярните в момента. Защо обаче се оказва, че във Враца такива специалисти са дефицит?

Напротив – IT специалисти от нашия край има изключително много, дори често са доста по-многобройни от тези в другите краища на страната. Проблемът е в това, че в града няма прехрана за тях, затова те избират да се преселят в по-голям град, където да работят за някоя местна фирма.

Докъде стигна работата Ви по ИТ центъра във Враца?

Благодарение на Община Враца, вече имаме физическо място, а една софийска софтуерна фирма ни дари компютри за инициативата. Трябват малко довършителни дейности, но очакваме да отворим врати в най-скоро време. Идеята е да обединим края на някои от курсовете ни, т. е. – представянето на завършените проекти по времето на курса с церемонията по откриването на центъра, за да се убедят хората в ползите от него.

Какво означава победата в инициативата „Промяната” лично за Вас?

За мен лично нашата победа означава само едно – Надежда. Виждам перспектива за това, с което сме се захванали, и реален шанс то да доведе до положителни резултати за целия регион.

Кое преобладава – желанието да помогнеш на града или да обучиш, колкото се може повече, ИТ специалисти?

За мен двете неща се припокриват. Образованието винаги е било един от основните проблеми, но и едно от незаменимите решения. Чрез обучението на колкото се може повече ИТ специалисти увеличаваме шанса повече от тях да останат в града и да работят тук, а съответно да харчат парите си тук. С течение на времето и увеличаване на мащаба това би оказало сериозно въздействие върху местната икономика.

IT професията не изисква определено работно място и не се влияе от редица фактори, имащи значение за останалите професии. На какво ниво е развитието на сектора в страната?

България е най-популярната държава от Европа откъм страна на аут-сорсване – реализиране на проекти на други софтуерни компании, и е 13-та в света. Тук се предлага едновременно и високо качество на продукта, и сравнително евтина работна ръка (средна заплата около 2500 лева) за стандартите на развитите държави. Имаме изобилие от таланти, разпръснати в над 200 големи и средни фирми, а малките са дори още повече. Софтуерната ни индустрия не отстъпва по нищо на тези в другите страни, а инвестирането в нея е едно от най-логичните неща, които могат да се направят в момента.

Наред с работата, с която се занимавате, давате и безплатни курсове за напреднали като част от дейността на „Vratsa Software”. Какво представляват те?

Аз водя курсове по Java и Android, които за разлика от останалите курсове, които организираме, тези не са за напълно начинаещи. От обучаващите се се очаква да притежават някаква предварителна компютърна грамотност, преди да започнат курса. За 4-5 месеца курсистите се научават да правят мобилни приложения за Андроид от среден и висок клас. След края на курса могат без проблем да започнат работа – или в някоя фирма, или сами да си намират проекти. В тази област проектите се реализират в малък екип – от 1 до 2-ма човека, възможно е човек да работи и сам, а в интернет има достатъчно клиенти за този тип услуги.

Извън ИТ знанията, на какво още ще научите младите хора?

Хората, заети в ИТ знанията, сами по себе си се научават, че ако искаш да успееш, трябват постоянство, упоритост и много отдаденост на целта си. Аз лично им казвам и че грешките не трябва да са спънка спънка, а важен урок. Те са възможност следващия път да направиш нещата по-добре.

Какво е мнението Ви за ИТ образованието у нас? Дава ли то подготвени ИТ специалисти, или – не?

ИТ образованието у нас дава една сериозна основа, но за реалния свят тя често въобще не е достатъчна. Един реален, реализиран проект би дал освен много нови практически знания на курсиста, но и една представа за процесите при създаването, комуникирането с клиент и работата в екип.

Какво ще е най-голямото предизвикателство за Вас през 2015 година?

Съчетаването на каузите, с които се занимаваме, с останалата част от живота. Планираме страхотни неща за тази година и нямам търпение да им дойде времето.