Днес в рубриката „Очи в очи“  ви срещаме с инж. Димитър Иванов, създател и собственик на фирма „Чех пласт“ ООД. Историята, която разказва г-н Иванов може да бъде пример и стимул за всеки предприемчив инвеститор. 

Г-н Иванов, ще ви върна в началото, кога започнахте вашия бизнес и защо точно във Враца?

Защото съм израснал във Враца, защото започнах работа в този град като млад инженер в „Центромет“, така че беше логично и бизнесът ми да е във Враца.

Преди почти 17 години, шест момчета от предишната фирма, в която работех и където нещата не вървяха добре ми казаха, че трябва да предприема нещо, да направя собствен бизнес, защото те ще си тръгнат и сами. Така на осми ноември 2000 г. създадох фирма „Чех пласт“ ООД. Датата съвпадна с празника на Св. Архангел Михаил, който стана наш патронен празник, а Св. Архангел Михаил – патронен светия. Започнах с тези шест човека, машини втора употреба, 260 кв.м закрита площ под наем. Беше трудно, работехме почти без почивка.

Случвало се е да работим в цеха до сутринта и само да откарам екипа си до вкъщи за да се преоблечем и изкъпем и след час се събирахме и отивахме на монтаж. Тази наша амбиция доведе то бързото увеличение на клиентите ни. Постепенно, стъпвайки по-сигурно и внимателно от финансова гледна точка започнахме да вървим нагоре. Увеличихме персонала, а през 2003 г. закупихме това място, където се намираме сега. Тогава купих пет декара терен, дори отначало се чудех, защо и какво ще правя с толкова много площ. Явно тогава такива са ми били представите за бъдещото производство. Нещата започнаха да се развиват повече от добре, персоналът постепенно нарастваше и през 2005 г. официално открихме вече старата база. В нея също имаше необходимите условия, стаи за почивки, барбекю, хубав зелен кът, отопляема максимално добре. Всичко беше ремонтирано и реновирано. Бизнесът се разрастваше. Имали сме случаи клиентите ни да чакат за изпълнение на поръчката до 3 месеца. Фирмата работеше на трисменен режим на работа с персонал от 90 човека.

Но световната финансова криза засегна най-много строителството, естествено и нашия сектор. Оттеглиха се чуждестранни и български клиенти и започнаха тежки години за „Чех пласт“. Още преди това да се случи аз работех върху идеята за закупуването на нови линии и поредно разширение на бизнеса. След влизането ни в Европейския съюз през 2007г. се откриха възможности за използване на европейските програми, защото бяхме фирма с много добри показатели, която напълно отговаряше на европейските изисквания. Вече бяхме реализирали няколко проекта по програма „ФАР“ и можеше да претендираме за наличие на опит.

През 2007г. направих и първите покупки на нови терени. Обаче, 2009 г. не ни донесе добри възможности, годишният оборот на компанията падна три пъти. През 2010 г. се наложи редукция на персонала до 50-55 човека, критичният минимум за да можем да изпълняваме поръчките на клиентите.

Дотогава не бяхме обръщали поглед към европейските пазари, защото не смогвахме да задоволим нуждите на българския пазар. Произвеждахме не само врати и прозорци, но и окачени фасади, вентилируеми фасади от еталбонд, стъклопакети. Първи в източна Европа внедрихме прозорците и вратите за пасивните къщи с профили GENEO на Rehau.

През 2010 г. започнахме износ за Австрия, Франция, Италия, инцидентно за Германия. Опитахме се да бъдем иновативни и да правим нещо, което другите не правят, за да можем да оцелеем. Така през 2011 г. се запознахме, а през 2013 г. подписахме първия рамков договор с белгийски партньор, с когото и досега продължаваме да работим. 75% от продукцията на „Чех пласт“ заминава за него, което ни дава сигурност и възможност за стратегическо планиране. До края на годината графикът е запълнен освен продукцията за износ и с български поръчки.

Разказвате ми приказка и то приказка, която се случва във Враца, кажете ни няколко думи за строежа на новия обект.

За строежа на новия обект и въвеждането на новите производствени линии стартирахме добре подготвени. Нямахме сериозни неудачи, още през 2007 г. проучихме машините, които искахме да закупим. В момента теоретично би трябвало производствената линия за PVC да увеличи 2,5 пъти производителността ни, при по-високо качество, а за алуминиева дограма – 1,7 пъти. Има още неща, които трябва да конструираме, изработим и подменим в междуоперационния транспорт.

Казват, че в Северозапада трудно се прави бизнес, но вие сте пример точно за обратното. 

Аз съм патриот и не бих си и помислил да правя бизнеса си на друго място. Важно е, че при почти всички кметове не съм срещал спънки. Ако не са ми помагали, поне никога не са ми пречили. Винаги съм получавал максимален съпорт, от гледна точка на документи. Настоящият кмет спази ангажимента си и реновира изцяло пътя към промишлената зона, който беше ужасен, по него пътуваха и европейските ни клиенти.

Какво предстои занапред, какви са вашите планове?

Заложени са електричество, въздушно захранване, заземяване в новото хале за нови пет машини, които ще бъдат закупени. При всички случаи няма да е през следващите три години, защото ни предстои изплащане на кредит във връзка с нашето финансово участие в проекта и строителството. Всичко зависи от балансите през следващите две години и тогава вече ще можем да вземем решение за следващите стъпки. Защото една погрешна стъпка може да доведе до много сериозни проблеми.

В края на нашия разговор какъв е вашият съвет към младите хора, които са решили да започнат бизнес във Враца?

Много се радвам на младите и инициативни хора от нашия град. За мен е разумно да се инвестира във Враца. Наскоро до нашата фирма се настани млад мъж, който закупи база. Понеже зная колко е трудно, го подкрепих в първите му крачки. Помогнах му с всичко, каквото мога. Аз лично приветствам всеки, който е решил да инвестира във Враца, защото точно това ще направи града ни по-успяващ, а хората с по-висок жизнен стандарт. Така че, инвестирайте във Враца, няма да съжалявате. Пък ние, вече утвърдените обещаваме да помагаме.